چگونه یک رستوران را بدون شکست راه اندازی کنیم؟
چگونه یک رستوران را بدون شکست راهاندازی کنیم؟
بعد از اینکه شما رستوران خودتون رو راهاندازی میکنید، بدون شک یک سری مسائل جدید براتون پیش میآید! صرفنظر از اینکه شما بهترین ایده رو واسه رستورانتون داشتید یا بهترین دستور پخت غذا در اختیار سرآشپزتون و یا هزار تا مورد که بهش به عنوان مدیر رستوران میبالید؛ باید در نظر داشته باشید که هیچ کدوم از اینها، موفقیت شما رو تضمین نمیکنند.
حقیقت این است؛ صنعت رستورانداری بسـیار پر ریسک است. یک مطالعه در دانشگاه کرنل آمریکا (Cornell) که معتبرترین دانشگاه برای صنعت مهماننوازی (Hospitality Industry) در دنیاست، نشان میدهد که تقریباً یک چهار رستورانهایی که به تازگی راهاندازی میشوند، در همان سال اول افتتاح ورشکست میشوند. جالب اینجاست که بدانید این نسبت در سال دوم دو برابر است! این یعنی نیمی از رستورانهایی که در سال دوم افتتاح خود هستند در معرض ورشکستگی قرار دارند. البته باید در نظر داشت این پژوهش در آمریکا انجام شده ولی نتایج در ایران هم تفاوت آنچنانی ندارد. رشد بسیار زیاد رستورانهای سطح شهر تهران و بسیاری از شهرهای بزرگ، نزدیک به اشباع شدن این صنعت را نیز گوشزد میکند و هر چه به این سمت حرکت کنیم، کار رستوراندارهای تازهکار سختتر و پیچیدهتر میشود.
حتی رستورانهایی هم که 2 سال اول را با موفقیت پشت سر میگذارند و از گزند حوادث گذر میکنند، هر چه جلوتر میروند، با معضلات و روندهای جدیدتری روبرو میشوند که ممکن است کسب و کارشان را به خطر بیاندازد.
در این مقاله سعی دارم مدیران رستورانها را با پیشنهاداتی روبرو کنم که به کسبوکارشان کمک میکند. با هم این موارد را بررسی میکنیم.
برای ساعات طولانی آماده شوید
موفقیت در صنعت رستورانداری مستلزم یک تعهد کاری قوی است. بطور معمول، مدیران رستوران در هفته در حدود 90 ساعت وقت برای کارشان در محیط رستوران صرف میکنند! این یعنی دو برابر 44 ساعت حد مجاز کار در هفته. همین امر نشاندهنده زمانبر بودن و تعهد آور بودن کار در صنعت رستورانداری است. کار رستوران تعطیلیبردار نیست، صبح، ظهر و شب.. شما باید با جون و دل برای آن وقت بگذارید. در ادامه چند ساعتی از کار یک مدیر رستوران را با هم مرور میکنیم.
6 صبح رسیدن به رستوران
6:30 از نظافت کف آشپزخانه مطمئن شوید و اگر تمیزی راضیکننده نیست دست به کار شوید!
6:55 صورت اموال را چک کنید و اگر کم و کسری بود، بر اساس مدل کنترل هزینه رستورانتان سفارش دهید.
7:45 برگههای سفارشات را در جا مخصوصشان قرار دهید.
8:00 وجوه صندوقها و گاوصندوق را بررسی نمایید. در صورت لزوم وجوه نقد را به حساب بانکیتان واریز میکنید.
9:00 کارمندان شیفت صبح وارد رستوران میشوند.
9:35 یکی از کارکنان با خوابآلودگی وارد میشود، به او یک تذکر شفاهی میدهید.
9:45 یکی از کارکنان با 45 دقیقه تأخیر میآید. به او یک تذکر کتبی میدهید.
10:00 یکی از کارکنان نیامده، با او تماس میگیرید یا بر روی پیغامگیرش پیام میگذارید.
10:00 به دو نفر از پرسنل شیفت بعد از ظهر تماس میگیرید تا یکی جای فرد غایب را پر کند.
10:30 جلسه توجیهی روزانهتان را با کارکنان برگزار میکنید.
11:00 درب رستوران را برای پذیرایی نهار باز میکنید.
همینطور که میبینید، ظرف مدت کوتاهی مدیر رستوران باید چند اتفاق را مدیریت کند! هماهنگی کارکنانی که نیامدهاند، واریز پول به حساب و ... این نشاندهنده حجم کار بالاست که بدون شک بدون برنامهریزی قبلی مدیر رستوران از پس آن بر نمیآید.
حسابدار خود باشید
اغلب مدیران رستوران، ذهنیت قبلی نسبت به حسابداری رستورانی ندارند. باید بدانید که این مدیریت مالی فرق زیادی با سایر کسب و کارها ندارد، شما بایستی حجم سرمایهگذاری، بودجههای اجرایی و خریدهای روزانه و هفتگی، کنترل هزینه با آنچه پیشتر بحث شد (مقاله هفته گذشته)، حقوق پرسنل و از همه مهمتر پیشبینی درآمد آشنا باشید و بطور نظامیافته حساب رستورانتان را رصد کنید و مراقب سود زیانتان باشید. اینجاست که سبک مدیریت سنتی شمارش دخل و خرج رنگ میبازد.
ریسکتان را مدیریت کنید
حواستون به بهداشت، احترام به مشتری، کنترل مهمان ناراضی، مسمومیت و خیلی چیزهای دیگه باشه. هر کدوم از مشکلاتی که از قبل به ریسک آنها فکر نکردین میتونه به دردسر بزرگی تبدیل بشه.
این هفته، مطلب رو با عنوان « چگونه یک رستوران را بدون شکست راهاندازی کنیم» رو آغاز کردیم و هفتههای آینده بطور مفصل بحثهای مختلف اون رو بررسی و به تفصیل مرور میکنیم
معرفی شغل مدیر رستوران
اگر تهیه غذای خوب و ارائه خدمات عالی برای شما مهم است، این یک شغل مدیریتی است که مناسب شماست.
رستوران نوعی بنگاه است که در آن خوراک و نوشیدنی ارایه و در همانجا صرف میشود .مطلوبیت خوراک ارایه شده، چیدمان مناسب و پاکی و تمیزی و... میتواند در کیفیت رستوران و شهرت آن نقش به سزایی داشته باشد.
مدیر رستوران مسئول اطمینان یافتن از رضایت مشتریان نسبت به کیفیت غذاها و خدمات ارائه شده است. او باید توانایی مدیریت کارکنان خود را داشته و در ارائه خدمات به مشتریان عالی و قوی باشد. مدیر رستوران باید بر کلیه امور رستوران از جمله روند تهیه و کیفیت مواد اولیه، ظاهر کارکنان و برخورد آنها با مشتریان و... به صورت روزانه نظارت کند.
برخلاف تصور برخی مدیر رستوران فردی نیست که در یک دفتر نشسته باشد و منتظر دریافت گزارش از کارکنان و مشتریان باشد. او فردی فعال است که باید مرتبا و روزانه در جریان کلیه امور بوده و با بازدید از بخش های مختلف، بر آنها کنترل داشته باشد.
در رستوران مشتری های مختلف با فرهنگ های متفاوت وارد می شوند که هرکدام انتظارات خاصی از رستوران دارند. مدیر رستوران باید توانایی شناخت انواع سلیقه ها را داشته و برای کلیه خدمات و غذاها متناسب با آنها برنامه ریزی کند. او باید کاری کند که تا حد امکان همه انتظارات معقول مشتریان را برآورده سازد.
مدیر رستوران می تواند مدیریت یک رستوران یا یک مجموعه رستوران را برعهده داشته باشد. گاهی مدیر رستوران در یک هتل استخدام شده و مسئول رستوران هتل می باشد که گاهی به او مدیر تشریفات نیز می گویند.
مدیر رستوران معمولا باید شب ها، تعطیلات و آخر هفته ها سرکار خود باشد. مدیر کیترینگ به صورت منظم تری در ساعاتی از روز کار می کند، چون برنامه کاری منظم تر و مشخص تر دارد.
رستوران داری شغلی سخت است که در صورت موفقیت از مشاغل پردرآمد به حساب می آید. این شغل جزء مشاغل جذاب و مورد نیاز در کشورهای دیگر بوده و زمینه کار در خارج از کشور برای آن به خوبی فراهم است. بسیاری از کشورهای بزرگ دنیا، به راحتی به مدیران رستوران توانمند اقامت داده و آنها را در مکان های خوبی استخدام می کنند.
برای آشنایی بیشتر با شغل مدیریت رستوران در ادامه اطلاعات خوبی در مورد مسئولیت ها و وظایف، دانش و مهارت مورد نیاز، تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل، بازارکار و فرصت شغلی، میزان درآمد مدیر رستوران و برخی از مدیران رستوران ایرانی ارائه می شود.
وظایف مدیریت رستوران
نقش مدیر رستوران این است که از روند کار درست رستوران و رعایت شدن بالاترین استانداردها مطمئن شود. مدیر کیترینگ باید در سطح وسیع به سازمانها، شرکت ها، کارخانجات، بیمارستانها و مدارس خدمات بدهد. او نسبت به مدیر رستوران، با مشتری کمتر در ارتباط مستقیم است.
به هر حال وظیفه مدیر رستوران یا کیترینگ عبارتند از:
-
تهیه منوها
-
انجام تبلیغات
-
استخدام نیرو اعم از آشپز، گارسون و...
-
اطمینان یافتن از توانمندی و مهارت کارکنان
-
ارائه آموزش یا برگزاری دوره های آموزشی برای کارکنان در زمینه های کاری آنها – به عنوان مثال برای گارسون ها دوره های آموزش نحوه برخورد با مشتری را برنامه ریزی می کند.
-
حفظ انگیزه کاری کارکنان برای رسیدن به بالاترین استاندارد ها در خدمت رسانی
-
سازماندهی شیفت های کاری
-
مدیریت و کنترل موجودی، بودجه و کارکنان
-
نظارت بر رعایت قوانین و دستورالعمل های بهداشتی و ایمنی در کار
-
تهیه امکانات رفاهی جانبی برای راحتی بیشتر مشتریان مانند محوطه بازی برای کودکان، پارکینگ مناسب و ...
مهارت و دانش مورد نیاز
- داشتن رفتاری مدبرانه و مودبانه
-
توانایی انگیزش و مدیریت کارکنان
-
مهارت عالی در جذب مشتری و ارائه خدمات مناسب به او
-
داشتن سلیقه خوب در کار برای انتخاب نحوه چیدمان سالن، دکور سالن، نوع ظروف مورد استفاده برای سرو غذاها و...
-
داشتن خلاقیت و نوآوری در تهیه منو غذا، چیدمان، ابزارهای تشویقی و...
-
مهارت های ارتباطی قوی
-
توانایی حفظ آرامش در شرایط کاری پر فشار
-
توانایی خوب در کارتیمی
-
توانایی کار با اعداد و ارقام و مدیریت بودجه
-
توان سازماندهی و برنامه ریزی کارها
-
نظارت بر نحوه سرویس دهی به مشتریان و برنامه ریزی جهت حداقل کردن زمان انتظار آنها
-
توانایی مدیریت سلامت، بهداشت، ایمنی و امنیت محیط کار
تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل
علاقه مندان برای ورود به این شغل باید استانداردهای عمومی آموزشی و تجربه مرتبط داشته باشند. برای رسیدن به این شغل ابتدا باید از سطوح پایین شروع کنند. با کسب تجربه و توانمندی های بیشتر و گذراندن دوره های آموزشی لازم (در صورت نیاز) کم کم پیشرفت کرده و مدیر رستوران می شوند.
برای کسب دانش لازم علاقه مندان می توانند در رشته هتلداری تحصیل کنند. همچنین دوره های مدیریت رستوران در برخی از آموزشگاه های آزاد برگزار می شود. البته مدیران رستوران بهتر است در زمینه های مانند آشپزی، کافی شاپ و... نیز دوره های لازم را ببینند تا بهتر بتوانند بخش های مختلف رستوران را مدیریت کنند.
البته برخی افراد به دلیل علاقه و داشتن سرمایه، رستوران، فست فود و یا کیترینگ تاسیس و مدیریت آن را برعهده می گیرند. البته در دنیای امروز که رقبا زیادی وجود دارند، برای موفق شدن تنها داشتن سرمایه کافی نیست. مدیر رستوران باید تجربه کار در این بخش را داشته و با برخی از اصول و فنون مدیریتی نیز آشنایی کافی داشته باشد.
بازارکار و آینده شغلی مدیر رستوران
مدیر رستوران می تواند در رستوران ها، هتل های بزرگ و کوچک، فست فود ها و مراکز تهیه غذا کار کند. با کسب تجربه بیشتر و سرمایه لازم می تواند رستورانی برای خود راه بیاندازد.
با توجه به روند رشد صنعت رستوران داری در جهان و افزایش تمایل مردم به استفاده از رستوران ها و فست فودها، پیش بینی می شود آینده خوبی پیش روی بازارکار مدیران رستوران خواهد بود. البته هر مدیری که تجربه، مهارت و توانمندی بیشتری داشته باشد، فرصت های بهتری پیش روی او خواهد بود و به احتمال زیاد به موفقیت خواهد رسید.
شغل مدیر رستوران در بسیاری از کشورهای دنیا از بازارکار خوبی برخوردار است. مدیران توانمند و باتجربه رستوران می توانند به راحتی در برخی از کشورهای جهان پذیرش گرفته و فرصت های شغلی خوبی پیش رو خواهند داشت.
وضعیت استخدام مدیر رستوران در برخی کشورهای جهان به شرح زیر است :
استرالیا - در بازه زمانی5 سال گذشته میزان استخدام مدیران رستوران رشد17.5 درصدی داشته و رشد متوسطی در آینده برای آن پیش بینی شده است.
میزان درآمد مدیر رستوران
در خصوص میزان درآمد مدیر رستوران ها در ایران اطلاعات دقیقی در دسترس نمی باشد. این شغل علیرغم سختی های زیادی که دارد، در صورت موفقیت جزء مشاغل پردرآمد به حساب می آید. درآمد مدیر رستوران ها با توجه به اینکه خود صاحب رستوران اند و یا در رستوران یا هتلی استخدام هستند، میزان مهارت، تجربه و توانمندی های آنها درآمدهای متفاوتی دارند.
درآمد مدیر رستوران در برخی از کشورهای جهان عبارتند از :
استرالیا - متوسط درآمد سالانه این شغل45.600 دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.
انگلستان - متوسط درآمد سالانه این شغل برای افراد تازه کار و دستیاران مدیر رستوران بین27.500 تا35.000 دلار و برای مدیران رستوران با تجربه بین38.000 تا61.000 دلار می باشد.
شخصیت های مناسب این شغل
به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.